De vertrouwenspersoon van De Jonge Balie Zeeland-West-Brabant is mw. mr. Désirée Wolfhagen.
Désirée Wolfhagen (www.wolfhagenadvocatuur.nl) is te bereiken via:
[email protected] of via 06 – 24 88 10 67
Désirée over haar rol als vertrouwenspersoon:
“Inmiddels ben ik reeds een aantal jaren vertrouwenspersoon van de Jonge Balie. Helaas een noodzakelijk instituut, zo blijkt! Het werken binnen de advocatuur, zeker voor de jonge advocaat-stagiaire, gaat niet altijd over rozen. Net uit de schoolbanken of instromend vanuit een andere werkomgeving is er nog veel te leren. De op de universiteit opgedane theorie brengt de jonge advocaat in de praktijk ogenschijnlijk (!) niet ver. Het gevoel van grote onzekerheid over eigen kunnen en kennen overheerst bij de meeste stagiaires en zelfs bij (beginnend) advocaat-medewerkers. Dit gevoel wordt versterkt, indien een patroon en/of andere kantoorgenoten geen begrip kunnen opbrengen voor het noodzakelijke leerproces (het is menselijk om te vergeten in welk schuitje men ooit zelf heeft gezeten) of indien de samenwerking om andere redenen niet lekker loopt. Dan kan het goed fout gaan! Indien men in een vicieuze cirkel terecht komt, kan dit leiden tot een gevoel van onmacht en uitzichtloosheid. Opgeven brengt immers weliswaar rust, maar is eigenlijk geen optie met het oog op de felbegeerde stage-verklaring of verdere voortzetting van de advocatencarrière.
Gelukkig zijn de omstandigheden meestal dusdanig dat de jonge advocaat leert van zijn of haar onzekerheden en alle kans heeft om zich te ontwikkelen tot een zelfverzekerde en zelfstandig opererende advocaat. Desalniettemin kan ook deze advocaat op weg naar (meer) zelfstandigheid in gevoelig liggende kwesties een sparringpartner nodig hebben c.q. advies nodig hebben op intercollegiaal vlak (zowel binnen kantoor als binnen de balie), ten aanzien van zijn/haar functioneren, ten aanzien van zijn/haar rechten en plichten of zelfs ten aanzien van zijn/haar omgang met andere rechtsplegers.
In voormelde gevallen zal de stagiaire/(beginnend) advocaat-medewerker zich in eerste instantie willen wenden tot personen in zijn/haar directe omgeving, zoals opleidingsgenoten (goede en met name ook slechte ervaringen uitwisselen met elkaar is een goede uitlaatklep over en weer, met name omdat opleidingsgenoten elkaars situatie over het algemeen goed begrijpen), in vertrouwen genomen (junior) kantoorgenoten en/of baliegenoten en familie en vrienden. Deze personen kunnen een luisterend oor bieden, maar kunnen niet altijd probleemoplossend opereren, bijvoorbeeld omdat de kantoorgenoot zelf in een afhankelijke positie verkeert of omdat familieleden en vrienden niet bekend zijn met “de ins en outs” van de advocatuur en er dus niet over kunnen meepraten.
Vaak is een luisterend oor echter al voldoende. Indien dit niet voldoende is en/of de betreffende advocaat zijn “ei” niet kwijt kan bij personen in zijn directe omgeving, dan zal hij of zij op zoek moeten naar andere gesprekspartners. Dan ligt het voor de hand dat de betreffende advocaat zich wendt tot of de vertrouwenspersoon binnen de Jonge Balie of tot (zijn/haar mentor binnen) de Raad van Toezicht.
Anders dan de mentor binnen de Raad van Toezicht heeft de vertrouwenspersoon een absolute geheimhoudingsplicht. De mentor zal weliswaar trachten om de vertrouwelijkheid in acht te nemen, maar kan vanwege zijn/haar dubbelfunctie als lid van het toezichthoudend orgaan deze vertrouwelijkheid niet garanderen. Indien de mentor een door de stagiaire “toevertrouwde” kwestie vanuit zijn/haar functie als lid van de Raad van Toezicht naar buiten dient te brengen, dan zal hij/zij dit echter doen in overleg met deze stagiaire. De mentor wordt meestal benaderd in geval van onenigheid over de arbeidsvoorwaarden en/of overige arbeidsrechtelijke geschillen en bij vermeend disfunctioneren van een stagiaire. De mentor zal altijd in ogenschouw nemen dat er kantoorgerelateerde redenen kunnen zijn voor dit disfunctioneren of dat er mogelijk zelfs helemaal geen sprake is van disfunctioneren. De mentor althans de Raad van Toezicht zal dit moeten onderzoeken alvorens de stage-verklaring verstrekt kan worden. De mentor kan indien nodig bemiddelen tussen de stagiaire en kantoor.
Uiteraard kunnen ook advocaat-medewerkers zich bij problemen wenden tot (een lid van) de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht zal behoedzaam met de kwestie omgaan, maar kan ook ten aanzien van een advocaat-medewerker uiteraard geen geheimhouding garanderen vanwege de toezichthoudende functie op de balie als geheel.
Indien absolute vertrouwelijkheid gewenst is, is het dus goed om zich te wenden tot de vertrouwenspersoon van de Jonge Balie. De vertrouwenspersoon is er niet alleen voor stagiaires, maar ook voor (beginnend) advocaat-medewerkers. De vertrouwenspersoon heeft minder macht dan de Raad van Toezicht, maar kan wel een adviserende c.q. raadgevende rol spelen en indien nodig zijn/haar contacten aanwenden om te proberen de kwestie op te lossen, waarbij het soms zelfs nodig is om de oplossing buiten kantoor te zoeken, in die zin dat de stagiaire/medewerker elders een stageplaats/dienstbetrekking vindt.
Ik zie deze functie dan ook als een uitdaging en een noodzakelijk goed. Het is immers belangrijk dat de advocaat die met een probleem zit en zich daarin volledig geïsoleerd voelt, zich kan wenden tot een persoon die hij kan vertrouwen. Ik hoop dit vertrouwen te kunnen bieden. In eerste instantie zal dit vertrouwen, voor degenen die mij niet persoonlijk kennen, gebaseerd zijn op het feit dat op mij als vertrouwenspersoon een geheimhoudingsplicht rust. Een algemeen vertrouwen dus. Door met de betreffende advocaat af te spreken in een niet-zakelijke omgeving op afstand van zijn/haar kantoor en mij in te leven in de situatie van de betreffende advocaat, ontstaat – in de regel – langzaam een persoonlijk vertrouwen. Dit persoonlijk vertrouwen alleen al biedt de betreffende advocaat (morele) steun, welke steun ik steeds tracht uit te bouwen naar praktische steun, hetgeen, meer concreet, kan bestaan uit het geven van advies, het bemiddelen tussen de advocaat en zijn/haar werkgever of tussen de advocaat en de Raad van Toezicht, binnen eigen netwerk zoeken naar andere (advocaat-) carrière-mogelijkheden etc.
Hopelijk heeft niemand mij nodig! Mocht dit wel zo zijn, dan ben ik te bereiken via Wolfhagen Advocatuur (www.wolfhagenadvocatuur.nl) in Breda.”